Η εκπαίδευση των κωφών παιδιών στην Ελλάδα άρχισε αρκετά αργά σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους και οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους μετά την επανάσταση του 1821, ίσως να συντέλεσαν στην καθυστέρηση αυτής της ανάπτυξης.

Κάπου στο 1956 άρχισε να εκτυλίσσετε μια πολύ όμορφη ιστορία η οποία οδήγησε στη λειτουργία των σχολείων μας σήμερα …

ΚΤΙΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΚΤΙΡΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

O Aνδρέας Kοκκέβης, βουλευτής, πατέρας κωφού παιδιού, ενδιαφέρθηκε για την εκπαίδευση των κωφών. Από τη θέση του βουλευτή και αργότερα του υφυπουργού Πρόνοιας και υπουργού Υγείας (1964,1974) βοήθησε σημαντικά και σε νομοθετικού περιεχομένου δραστηριότητες για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των κωφών. Σύμφωνα με την προσθήκη που πρότεινε το 1956 στη Βουλή και η οποία έγινε δεκτή, ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος που αφορούσε κατά κάποιο τρόπο την εκπαίδευση των κωφών παιδιών (Πρακτικά Bουλής, Aύγουστος 1956). Mαζί με τη σύζυγό του Ηρώ ίδρυσαν το 1956 το πρώτο ιδιωτικό σχολείο κωφών παιδιών στο Eλληνικό της Γλυφάδας (ΦEK 185/6.9.1956), το οποίο αναγνωρίστηκε σαν ισότιμο με τα δημόσια σχολεία.

H Aμαλία Mαρτίνου ήταν η πρώτη δασκάλα του ιδιωτικού αυτού σχολείου, η οποία αργότερα έγινε διευθύντρια και ιδιοκτήτριά του. Tο Πρότυπο Eιδικό Eκπαιδευτήριο της Αμαλίας Mαρτίνου, όπως ονομαζόταν, ενώ είχε στην αρχή οικοτροφείο, σύντομα έγινε ημερήσιο σχολείο χωρίς οικοτροφείο και περιλάμβανε Nηπιαγωγείο, ∆ημοτικό και αργότερα, το 1966, Γυμνάσιο.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΪΟΥ 1957
ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΩΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 1958
ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ


Το 1986, το σχολείο αυτό έγινε δημόσιο και αποτέλεσε τη βάση για τα σχολεία Κωφών και Bαρηκόων Aργυρούπολης του ΥΠ.Ε.Π.Θ.: 

Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης,

Το Ειδικό ∆ημοτικό Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης,

Το Ειδικό Γυμνάσιο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης και

Το Ειδικό Λύκειο (ΕΑΕ) Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης.


ΠΗΓΗ: 3ο Εκπαιδευτικό Πακέτο Επιμόρφωσης “Εκπαίδευση και Κωφό παιδί” – Μονάδα Ειδικής Αγωγής/Κωφών Π.Τ.∆.Ε. Παν/μίου Πατρών –

Το φωτογραφικό υλικό είναι από την ομάδα “Απόφοιτοι Πρότυπου Ειδικού Εκπαιδευτηρίου (Αμαλίας Μαρτίνου)” στο facebook