Πολύς λόγος γίνεται για την “Ψηφιακή Ιθαγένεια”. Η Ψηφιακή Ιθαγένεια μπορεί να παρομοιαστεί με ένα πλαίσιο, με ένα φίλτρο κατά κάποιον τρόπο, το οποίο καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία και συμπεριφερόμαστε στο διαδίκτυο. Αφορά στα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε, να κάνουμε και να είμαστε, προκειμένου να χρησιμοποιούμε δημιουργικά και υπεύθυνα το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα, τις εφαρμογές και άλλες συσκευές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο, προκειμένου να επικοινωνούμε, να εξερευνούμε, να εργαζόμαστε, να μαθαίνουμε και να παίζουμε στο διαδίκτυο.

Η ψηφιακή ιθαγένεια ορίζει τον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση και χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα δεδομένα, καθιστώντας ευκολότερο για εμάς να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που μας προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος και να αποφεύγουμε τις παγίδες. Μας βοηθά να αποκτήσουμε τις γνώσεις που χρειαζόμαστε για να συμμετέχουμε σε διάφορες κοινότητες (όπως κοινωνικά δίκτυα ή διαδικτυακές ομάδες συνομιλίας) και την κριτική κατανόηση να αποφασίσουμε σε ποιες θέλουμε να συμμετέχουμε. Μας παρέχει επίσης τις αξίες και τη στάση ζωής που διασφαλίζουν ότι όλοι μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους.

citizenship
digital rights

Η ψηφιακή ιθαγένεια στις μέρες μας όπου η πλειοψηφία των παιδιών είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο πολλές ώρες κάθε ημέρα είναι άκρως σημαντική. Η διατήρηση μιας υγιούς ηλεκτρονικής παρουσίας και η επικοινωνία που γίνεται με σεβασμό και υπευθυνότητα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ψηφιακής ιθαγένειας. Επιπρόσθετα, ο σεβασμός των ψηφιακών δικαιωμάτων και η τήρηση των ψηφιακών υποχρεώσεων αποτελούν ουσιώδη στοιχεία των ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο.

Κάθε παιδί που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο αξίζει μια ασφαλή εμπειρία και εύκολη πρόσβαση με ασφάλεια και προστασία στο διαδίκτυο… έναν υπέροχο κόσμο ο οποίος όμως κρύβει και αρκετούς κινδύνους.

Ασφάλεια και προστασία στο διαδίκτυο

Ιδέες, πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό κινούνται με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα στο διαδίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις ο  έλεγχος του περιεχομένου αυτού είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το διαδίκτυο προσφέρει ουσιαστικά οφέλη, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, παρέχοντας νέες δυνατότητες και μειώνοντας τα εμπόδια ως προς τη δημιουργία και τη διανομή περιεχομένου προσφέροντας ευρεία πρόσβαση σε όλο και πιο πλούσιες πηγές ψηφιακών πληροφοριών, ο όγκος του βλαβερού και παράνομου περιεχομένου που διακινείται μέσω αυτού, αν και περιορισμένος, θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη δημιουργία του ευνοϊκού περιβάλλοντος που είναι απαραίτητο για την ευδοκίμηση πρωτοβουλιών.

Προσωπικά δεδομένα

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που πρέπει να έχουμε όλοι/ες υπόψη μας είναι η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων μας στο διαδίκτυο. Ως προσωπικά δεδομένα μπορούμε να ορίσουμε τις πληροφορίες που μας χαρακτηρίζουν, όπως το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, το τηλέφωνό μας, οι φωτογραφίες μας, τα ενδιαφέροντά μας, οι απόψεις μας κ.ά., όπως επίσης και άλλα ιδιαίτερα ευαίσθητα, στοιχεία της ιδιωτικής μας ζωής, όπως το θρήσκευμά μας, οι πολιτικές μας πεποιθήσεις ή η κατάσταση της υγείας μας.

Η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ρυθμίζεται από σχετική νομοθεσία. Η ιδιωτική μας ζωή είναι πολύτιμη και τη διατηρούμε υπό έλεγχο στο διαδίκτυο με συνετή, προσεκτική και ελεγχόμενη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων επιλέγοντας προσεκτικά ποιες πληροφορίες κρατάμε για τον εαυτό μας και ποιες δίνουμε στους άλλους.

Και επειδή θα πρέπει πάντα να νιώθουμε ασφαλείς από διαδικτυακούς κινδύνους σε κάθε περιήγησή μας….